27 Mart 2007 Salı

Biz nerelerde ev aradik?

Istanbul`da daha once sirasiyla Goztepe, Cihangir, Macka ve Serencebey`de oturdum. Roma`da oturmayi dusledigimiz yer de yine merkeze yakin, isyerlerimize arabasiz da ulasabilecegimiz, supermarket harici alisveris yapabilecegimiz, arkadaslarimizi davet edebilecegimiz ufak bir balkonu olan 2 oda bir salon bir evdi.
Bir Cumartesi ve pazarimizi arkadaslarimizin onerdigi bolgeleri gezmeye ve bize uygun olan sokaklari not almaya harcadik. Tabi bu haftasonunu gerceklestirmeden once kendimize uzun zamandir planladigimiz gibi tasinabilir yol bulucu yani TOMTOM ONE EUROPE aldik. Bir suredir arastiriyordur ve Avrupa hariasini da kapsayanlar arasinda en iyisinin bu marka olduguna karar verip kendimize hediye ettik. Zaten onsuz gezmek imkansiz olacakti.

Kazanan bolgeler soyle:
· Monteverde : Nuovo: Bizim favori bolgemiz oldu. Oncelikle cok yesil ve cok sakin bir yer. Evlerin neredeyse hepsi en fazla 4 katli. Cogu bahceli yada genis balkonlu. Sehrin icine Piazza Argentina`ya varan tren burdan geciyor. Ayrica haftaici ve cumartesi gunleri kurulan bir sabit pazari da var.
Vecchio: Monteverde Nuovo`dan biraz daha rahatsiz buranin ulasimi ama yinede bazi bolgeleri eger cok uzaklasmazsaniz yurume mesafesinde trene ulasim kolayligi sagliyor. Villa Pamphili ozellikle buyuk bir parkin yakinlarinda oldugundan yesilligi bol ve huzur dolu. Bir de Quattro Venti bolgesi var , buradaki tren istasyonu yine bu bolgedeki evleri kolay ulasilabilir hale getiriyor.
· Garbatella: Burasi bana gore Hansel & Gratel masallarinin gectigi buyulu bir yer. Aslinda cok vakit gecirme sansim olmadi ama sokaklarinda dolasirken sanki gozlerini kapatipbir daha acsan kendini biskuvilerle kapli evlerin arasinda bulacakmissin gibi geliyor. Gercekten buyulu bir havasi var. Fakat aciklidir ki eger ogrenci degilseniz maalesef size burda ev yok!! Biz arkadalarimiza sectigimiz bolgeler arasinda Garbatella`yi da sayarken daha basinda soylemislerdi orda hic ev yok, bulmaniz imkansiz gibi birsey diye. Hakikaten gormeye gidebilecegimiz bir ev bile bulamadik ne yazikki. Buyulu olmasinin disinda ulasimi da cok kolay. Garbatella Metro duragi adi ustunde burdan geciyor.
· San Giovanni: Bu bolge sectigimiz digger bolgelere gore aslinda en az yesili olan bolge. Fakat neredeyse her sokagi metro istasyonlarina yakin oldugu icin oturmak icin cok rahat olabilir. Bazi sokaklarindaki evleri cok guzel balkonlari ve teraslari var. Bu bolgede baktigimiz ilanlarda mobilyasiz ev yuzdesi biraz daha fazlaydi.
· San Paolo: Burasi universite bolgesi imis, biz yeni kesvettik. Fiyatlari gayet uygun ve ortami cok guzel, bir cok bar, restoran var, olabildigince de yesil aslinda. Buranin da bizim acimizdan problemi esyali kiraliklarin bol olmasiydi. Gerci pek ev bakmaya vaktimiz olmadi burada ama bolge olarak cok begendik.
· Piramide—Testaccio: Aslinda dusununce Roma`da bunca guzel yer varken neden adi bile duyulmamis yerlerden bahsediyorsun diyenleriniz olabilir. Hemen aciklayayim.. Roma`nin bilinen turistik bolgelerinde 30 metrekarelik esyalik kiralik evlerin kiralari 1500 eurodan basliyor da o sebepten.. Piramide Roma`nin en renkli bolgelerinden biri olan Testaccio ile komsu. Bilmeyenler icin Piramide de bir ana metro istasyonu bir deniz tarafina giden tren istasyonu, bir de direk havaalanina giden tren istasyonu bulunuyor. Yani cok merkezi. Buranin kusuru da cok islek bir cadde olmasi.Gunduz pencerenizi acinca araba sesinden kendinizi duyamayabiliyorsunuz. Artilarini ve eksilerini iyi hesaplamaniz gerekli. Bizi sorarsaniz biz burada oturmayi sectik, hem hareketli sosyal hayata yurume mesafesi, hem Roma kalintilarina 10 adimda ulasabilme mutlulugu, hemde tabiki tum ulasim araclarinin emrimize amade olmasi. Gelecek olan arkadaslarmiz ve ailelerimiz de boylece zorlanmadan turist hayatlarini yasayabilecekler, buda baska bir artisi tabiki. En guzeli de ben isime bir tren ve kisa bir otobus yolculugu ile ulasacagim. Secim size kalmis, bizden bu kadar!!

26 Mart 2007 Pazartesi

Roma`da kiralik ev nasil bulunur?

Romaya geldikten birkac gun sonra ev aramaya da basladik. Cok sansliyiz ki Roma`da yasayan bir kac arkadasimiz bize nerden baslamamiz gerektigini konusunda yol gosterdi. Bende size anlatayim. Tabi anlatmakla yetmiyor insan yasayarak ogreniyor. Ama birkac ipucu her zaman ise yariyor.
Oncelikle eger elinizin altinda baglanabileceginiz bir internet yok ise en buyuk yardimciniz her sali ve cuma gunleri yayinlanan PORTAPORTESE gazetesi olacak. Kim ne derse desin en fazla ve en kaliteli ilani biz bu gazetede bulduk. Ilerde degisir mi bilemiyorum ama Mart 2007 fiyati 1 Euro. Bu gazetede kucuk bir bolum kiralik evlere ait. Kiralik evler sayfalari da 400 euro alti, 800 euro alti, 800 Euro ustu vs diye ayrilmis.
Ayrica eklemek isterim ki bakacaginiz 20 ilandan sadece 1 tanesi esyasiz kiralik olacak. Burada tam bir esyali kiralik ev deliligi var. Esyali evlerin de sadece 10 tanesinde 1 tanesinin yuzune bakabiliyorsunuz.

Eger internet kullanma sansiniz var ise benim en cok yararlandigim siteler:
http://www.portaportese.it/
http://www.casa.it/
http://www.soloaffitti.it/
http://www.mioaffitto.it/
http://www.tecnocasa.it/

Ayrica ilgilendiginiz bolgelerde gezinilere cikip sokaklara asilan ilanlara da bakmak ise yariyabiliyor. Bir de her bolgede bulunan emlakcilara ugrayip ihtiyacinizi bildirmeniz faydali olacaktir, fakat bilmenizde yarar var ki buradaki emlakcilar Istanbuldakilere gore son derece ilgisiz. Oyle pesinize dusup surekli sizi aramalarini ve surda ev var burda ev var demelerini beklemeyin ve kendiniz butun enerjinizi ev aramaya yoneltin.

23 Mart 2007 Cuma

Hos bir Trattoria, hos bir aksam

TRATTORIA DA BUCATINO :

Via Luca della Robbia 84-86– Testaccio Roma Tel.06 5746886
Roma`da yasayan herkes burayi biliyor sanirim. Ben adini cok duymustum hatta arkadaslarima adini vermistim onlar da cok memnun kalmislardi ama bana nasip olmamisti bir turlu. Sonunda bende burda yemek yiyebildim:) Dedikleri kadar varmis hakikaten. Bir de tam biz yemeklerimizi istedik masadaki ekmeklerle oynarken akordiyon calan bir adam girdi iceriye. Ben bilmiyordum boyle seylerin italyada da olabilecegini.. Cok hosuma gitti.
Ben Cuma aksamina ozgu cikan pasta e ceci yedim. Ilk defa yedim aslinda karsilastirma imkanim yok ama cok begendim. Marco ve paolanin dediklerine gore cok geleneksel bir menuleri varmis. Tabi burasi icin rezervasyon olmazsa hic olmaz!!

Muhtesem Balik Restorani

AMELINDO RISTORANTE—PIZZERIA :
Lungomare della Salute,111 Fiumicino - Roma Tel.(06)6583216
Burayi bize bir arkadasimiz onerdi. Gecirdigimiz korkunc ilk Roma haftasinin Cuma aksamini Alberto ile muhtesem bir yemek yiyerek bu restoranda gecirdik. Arkadasim Amelindo soslu makarna ben de vongoli ve mantar soslu makarna yedim. Ikisi de birbirinden muhtesemdi. Arkasindan kizarmis karisik balik yedik. Hem fiyatlari cok uygun hem baliklari taze hemde cok lezzetli. Bir restorandan baska ne beklenir ki!!
Biz gittigimizde daha kimse gelmemisti ama masalarin hepsi doluydu nerdeyse, rezervasyon yaptirmanizi oneriririm.

20 Mart 2007 Salı

Kiralamadan once...

Roma'daki evi portese`deki ilan araciligi ile buldum. Ilani emlakci verdigi icin emlakci ile gorustum sadece. Evi gorduk ve begendik, evden cikar cikmaz emlakcinin yakasina yapisip biz bu evi istiyoruz dedik. Emlakci bize kendi kendine sizin icin 50 euro indirebilirim dedigi icin bizde 50 euro dusugune tutariz evi hemen dedik.
Ama tabi anladik ki oyle hemen kimseye ev tutturmuyorlarmis. Once bir teklif sunacakmisiz. Biz Ahmet efendiden olma, x sirketinde , y sartlariyla calisan, cocuklu\cocuksuz cift olarak ki gelir belgelerimiz, kimliklerimiz ve kapora cekimiz ektedir; evinizi su fiyata kiralamayi talep ediyoruz seklinde bir dokuman dolduruyorsunuz.Biz de doldurduk. Dokuman tamamen resmi, hukuksal maddeleri de iceriyor. Oyle basit birsey degil yani. Is sonrasinda ev sahibinin inceleyip seni kabul edip etmemesine kaliyor. Bizim ev sahibimizin avukati varmis, allahtan bizi begenmisler. Fakat gelirimiz yeterli gorulmemis olunacak ki bankadan teminat mektubu alirsak evi bize kiralamayi kabul etmisler. Mecburen alicaz tabi. 2 gune kontrat icin gorusmemiz var. Bakalim basimiza daha neler gelecek...

16 Mart 2007 Cuma

Cok sirin bir et Restorani

LA FOJETTA 23 HOSTARIA :

Via di Castel Fusano,23 Ostia Antica - oo124 Roma Tel.06 56352950 338 4272001 (Luca) o 338 4954592 (Chiara)
Beni taniyanlar bilir ben et yemem, dolayisi ile ne onerisi yapiyorsun diyenler olabilir. Luigi ve Simona ile ciktigimiz aksam onlar goturduler bizi. o aksam Roma`da bizimleydi. Ben ne kadar anlamasam da masadaki herkes agzinin suyu aka aka kanli biftekleri silip supurduler ve italyada yedikleri en iyi et olduguna karar verdiler. Et yemeyenler icin de guzel cozumleri var. Ben mesela enginar soslu susper bir ev makarnasi yedim. Yaninda da cesitli sebzeler isteyebiliyorsun. Tatlilari da burada bahsetmeye degerdi.
Fiyatlari konusunda bir bilgim olmadi fakat cok sicak ve hos bir ortamdi. Buraya da kesinlikle rezervasyon sart.

15 Mart 2007 Perşembe

Giris

Uzun zamandir yapmak istedigim ama bir turlu elimin gitmedigi birsey yasadiklarimi ve ogrendiklerimi yazmaya baslamak. Uzakta ve caresiz oldugun zaman daha cok ihtiyac duyuyorsun elinin altinda hazir birkac bilgi olmasina, denenmis, gorulmus ve tadilmis seylere rastlamaya.

Ben esim haric, ailemi ve arkadaslarimin hepsini Istanbul`da biraktim. Evimi, en sevdigim kafede kahve ictigim koltugu, yurumeyi en cok sevdigim sokaklari, bakmayi en cok sevdigim isiklari, kapalicarsiyi, rakiyi, baligi, sabahlari icime cektigim bogaz havasini...Birakip geldiklerim hic az degil ama ne bulacagim konusunda en ufak bir fikrim bile yoktu...

Roma`yi yasayip da cok sevenler bana cok kizmasinlar, ne de olsa bu bir baslangic ve bu sayfalari okuyanlar sonucta istanbul deyince insanin agzinda olusan tadi biliyor olacaklar...
Bu sehri de kesvedecegim ve kesvettiklerimi sizinle de paylasacagim ki bir daha gelenler bogazdan sicramis lufere donmesinler Roma`nin acik denizinde..Istiyorum ki Roma`ya yasamak icin gelen Turkler gelmeden once fikir sahibi olsunlar, burada nerelerde neler yasanir, nasil yasanir, kime zor kime kolay gelir bir fikir sahibi olabilsinler. Yada benim kesfedemediklerimi kesfedenler benimle paylassinlar.
Belki sorularimizin cevaplarini bin kapiyi calmadan daha kolay bulabiliriz. Ben yasadiklarimi ve ogrendiklerimi burada herkesle paylasacagim. Sizlerde birseyler katmak isterseniz yorumlarinizi bekliyorum