4 Nisan 2007 Çarşamba

Italya`da ulasim

Uye oldugum gruplara gelen sorulara cevap olmasi acisindan italyada sehirici ve sehirlerarasi ulasim konusunda biraz bilgi vermek istedim. Tabi bildigim kadariyla..Daha detayli bilgi isteyenler http://www.atac.roma.it/ internet sitesinden bilgi alabilirler.
Oncelikle sehir ici ulasimlarda alacaginiz tek bir bilet hem metro, hem otobus hemde trenlerde gecerli olacak, cok buyuk bir rahatlik. Barlardan, bufelerden, istasyonlardan ve otomatik bilet makinalarindan 1 Euroya elde edebileceginiz bu biletler seyahatiniz suresince 75 dk gecerli olacak.
Dikkat etmeniz gereken en onemli nokta bineceginiz aracta mutlaka biletinizi okutmaniz yada yazdirmaniz. Bileti sari makinalarin icine itince makina uzerine saat ve tarih yaziyor otomatik olarak. Uzerinde yazili saatten itibaren 75 dakika kullanim hakkina sahip oluyorsunuz. Bu sure icinde tren ve otobus sinirsiz ama metro kullanimi bir defaya mahsus. Saninirim istasyondan cikmadan yolculuga devam ederseniz problem cikmiyor.
Eger biletinizi okutmayi unutursaniz ne oluyor? Benim basima gelmedi ama, oldukca yuklu cezalar odemeniz gerekebiliyormus. Ne kadar turist de olsaniz, bu bilgiler bir yerde ingilizce yazmiyor da olsa, affetmiyorlarmis.
Turistler icin degisik fiyatli biletler de uretmisler. Eger turist olarak Roma`da bulunuyorsaniz ve birkac gunlugune sehri gezecekseniz tavsiyem birkac gunluk biletleri kullanmaniz. Boylece surekli bilet parasi hesabi yapmaktan kurtuluyorsunuz ayrica her kendinizi yorgun hissettiginizde bir durak bile olsa otobus vs kullanabiliyorsunuz. Burda ulasim araclarini kullanmak cok kolay, hepsinin uzerinde hangi duraklarda duracaklari yaziyor.
1 gun gecerli bilet 4 Euro, 3 gun gecerli bilet 11 Euro, 7 gun gecerli bilet, 16 Euro, 30 gun gecerli bilet 30 Euro (kisiye ozel), 30 gun gecerli bilet 46 Euro

Sehirlerarasi ulasimlarda tren cok rahat ama uc degisik tren cesidi var.
Eurostar en pahali ve dolayisi ile en hizli olan tren. Fiyatlari neredeyse tek yon lowcost ucak biletlerine yakin. Digerleri yanilmiyorsam regionale ve urbane diye adlandiriliyor. Onlarin fiyatlari hizli trene gore neredeyse 1/3 ve cok daha yavas.Ama aceleniz yoksa rahatlikla kullanilabilir.
Biz annem ve babam ile ilk italyaya geldigimizde bilmedigimiz icin butun sehirlerarasi gezi biletlerimizi eurostar almistik. 45 dakikalik mesafeleri bile. Dolayisi ile gezi sonrasi odedigimiz kredi karti ekstreleri zavalli babami eminim epey yormustu. Kisa mesafelerde regionale trenler rahatlikla kullanilabilir. Tabi Venedik – Roma gibi uzun yollar gitmeniz gerekiyorsa Eurostardan sasmayin derim.
Fiyatlar ve tarifeler icin http://www.trenitalia.com/ sitesinden bilgi alinabilir.

8 yorum:

G ü n e ş K i t a b e l e r i dedi ki...

Aralikta Italya´ya ucuz bilet bulduk geliyoruuuz dedik ki, birde baktik ülkeici ulasimdan bihaberiz.Iste tam da o sirada sen yetistin imdada. Ve fakat trenitalia adresinden tarih ve uzunluk bilgilerini alabildiysek de fiyati ögrenebilmeyi basaramadik:(
Ama senin yazin olmasaydi ne zaman nerede olacagimizi dahi planlayamayacaktik, tesekkür ederim:))

Oyku dedi ki...

rica ederim, fiyat bilgileri sitede var, alir gibi yaparsan bileti fiyati veriyor.Standart tarife secmen lazim once sonra 1. sinif veya 2. sinif o kadar:)..

Adsız dedi ki...

bu sitelerde hep euro star bilet fiyatını gosteriyor ama regionale ve urbane trenlerin fiyatını gostermiyor nerden ulaşabiliriz tarih ve fiyatlara

Oyku dedi ki...

hepsinin fiyati var aslinda.. belki bir kac adim sonraya devam etmek gerekiyordur?

Oyku dedi ki...

hepsinin fiyati var aslinda.. belki bir kac adim sonraya devam etmek gerekiyordur?

Adsız dedi ki...

Yazı 2007 yılında da yazılmış olsa bizler 2010 yılında da yararlanıyoruz. Çok teşekkür ederim arkadaşım.. Fakat tren bilet fiyatları çok yüksek. Oysa dünyada demiryolu ulaşımı her zaman ucuz olmuştur.. Neyse, uçak biletlerimizi aldık, başa gelen çekilir.. Bir de orada bizim gibi ilk defa gidenlere yardımcı olacak kişiler bulabilsek çok iyi olacak :)

Oyku dedi ki...

sevindim yararlandiginiza umarim yolculugunuz keyifli gecmistir. Iyi seneler

Adsız dedi ki...

merhaba biz esimle yarin romaya gelicez biraz tedirginiz isvicreden ucakla geliyoruz iki gun kalicaz ulasim hakkinda biraz tedirginim donus icin ucagimiz sabah 8 de havaalanina kavusuruz umarim verdigin bilgiler icin cok sagol bir de romada turk restorani varmi eyer adinin yerini yazarsan cok sevinirm saygilar deniz kaya