2 Aralık 2010 Perşembe

Roma turistlerine oneriler


Uzun zamandir yazmayi planladigim Roma ve Turistlere oneriler yazimi sonunda yayinlayabiliyorum.Uzatmadan bolge bolge basliyorum:
Monti
Roma’nin en karakteristik, en sirin bolgelerinden biri. Cok fazla turstik de degil, bilinmediginden de tabi, ama her yere yurume mesafesinde gercekten. Monti de gidilecek meydanindaki bar var, hem aksamlari cok keyifli oluyor hem de yemekleri hafif ve guzel. Eger cabuk bir ogle yemegi isterseniz iyi bir salata, corba yada pizza yiyebilirsiniz. (l Covo, Via del Boschetto 91, tel. 064815871)
Via Nazionale
Via Nazionale’nin bir ucu Piazza della Repubblica diger ucu Mercati di Traiano (http://www.mercatiditraiano.it/) Piazza della Repubblicanin ortasindaki cesmenin arkasinda kucuk bir kilise var ona girmeyi unutmayin. Bu meydanda metrodan inip asagi dogru via nazionale uzerinde yururken solunuzda kalacak Castroni’de bir kahve molasi verebilir, icini de keyifle gezebilirsiniz. Asagi dogru yururken yolun sonunda mercati di Traiano muzesini goreceksiniz. Bence Roma'nin en keyifli muzelerinden biri. Roma daki Forumlari ve Pazar yerlerini anlatan video’yu da mutlaka izlemenizi oneririm, ortalikta gordugunuz tas yiginlarini eski haliyle gozunuzde canlandirabilmenizi sagliyor. Shop’un da da basarili bir kac kitap bulabilirsiniz Romayi eski haliyle gorselleyen.
Testaccio
Geleneksel Roma mutfagi oldukca agir ve domuz agirlikli bir mutfaktir.Genel olarak butun geleneksel Roma restoranlari Testaccio’da bulunuyor.(en azindan benim bildiklerim) Domuz yemiyorsaniz ozellikle sormanizi tavsiye ederim, menuden anlasilmiyor olabilir cogu zaman. Geleneksel Roma mutfaginin benim bildigim yemekleri (domuzsuz olanlari sectim)
  • Coda Alla Vacinara: Dananin kuyrugundan yapilan et yemegi, bunda domuz yok, yiyenler cok guzel oldugunu soyluyor, kulaga hos gelmese de. Roma’nin en eski lezzetlerinden biri.
  • Pasta ai ceci: Bucatino’da sadece Cuma aksamlari yapiliyor ama bir cok yerde yenilebiliyor. Kabaca nohutlu, adacayli makarnali yogun corba.
  • Pasta caccio e pepe: iki cesit peynir karisimi ve karabiber soslu ev yapimi spaghetti tarzi makarna.
Ben Testaccio’ya yakin oturdugum icin bir liste hazirlamistim, asagidaki linkten detaylari alirsiniz. Ben size kisa zamaniniz var ise ve Testaccioya gitmeyi secerseniz Bucatino’yu oneririm. http://oykuyener.blogspot.com/search/label/Restoranlar
Campo di Fiori
Burda hatirladigim kadariyla her sabah pazar kuruluyor. Enteresan ev yapimi makarnalar ve peynirler bulunabiliyor. Cok renkli makarnalardan icerikleri naturel olmadigi surece almanizi pek tavsiye etmem, zira hic bir italyan o makarnalari evine sokmaz. Pancar, domates, ispanak gibi dogal yontemlerle renklendirilenler fena olmuyor sadece. Campo di Fiori civarlarinda meydanda bir cok restoran goreceksiniz. Hicbirinde kotu yemek yenmiyor ama kisa zaman gidildiginde vakit kaybedilecek yerler degiller. Oturup bira yada sicak sarap icilebilir. Meydan da goreceksiniz hemen bir sarkuteri var. Burdan alip yaninizda goturmek isterseniz peynir, salam sucuk, mozzarella, prosciutto filan alabilirsiniz. Prosciutto domuz iceriyor, ama probleminiz yok ise “prosciutto crudo ben stagionato” isteyin (cig ve uzun zaman bekletilmis demek) ve mutlaka deneyin. Mozzarella buffalo sutunden yapilir ve cok kisa dayanir, o yuzden gununde yada ertesi gun en fazla tuketilmesi gerekir. Iyi mozzarella tatmak isterseniz mutlaka bir sarkuteriden almaniz gerekir. Hicbir supermarkette iyisini bulamazsiniz. Ya da tabi bazi restoranlar iyisini bulundurabiliyor.
Roma’ya ozel en meshur peynir olarak pecorino ornek gosterilebilir. Bu peynir turunun adidir ve alacaginiz yerlerde binbir cesidini bulabilirsiniz. (tazesi, eskisi, tutsulenmisi vs..) en iyisi sarkuteri de tatmak ve ona gore zevkinize gore almak.
Campo di fiori civarlarinda Roscioli diye bir firin var. Burasi romanin en eski firinlarindan biri. Yururken acikirsaniz girip dilim pizzalarindan yiyebilirsiniz. Tabi ekmekleri kekleri de unutmamak lazim . Iceri girince insan kendini bir kaybediyor. Noel zamani ozellikle degisik cesitler bulabilirsiniz. Bu firin cok zengin olunca hemen iki adim otesine de daha luks bir sarap evi acmis. Aksam yemegi icin uygun olabilir. www.salumeriaroscioli.com.
Piazza Navona
Piazza Navonanin hemen arkasindaki sokakta Cul de Sac sarap evi var. Benim en cok keyif aldigim yerlerinden biri Roma'nin. Ic dekorarasyonundan saraplarina ve yuzlerce cesit peynir cesitlerine kadar herseyiyle kacirilmamasi gereken bir yer. http://www.enotecaculdesac.com Rezervasyon kabul etmiyorlar ama onceden ararsan sira numarasi veriyorlar. Ben butun arkadaslarimi mutlaka bir buraya bir de Bucatino’ya gotururum mesela.
Via Del Corso ve Spanish Steps (Piazza di Spagna)
Via del corso Roma’nin en hareketli ve meshur alisveris sokaklarindan birisi. Basi Piazza Venezia’da sonu da Piazza del Popolo’da. Bu sokagi dikey kesen bir suru de sokak var birbirinden guzel. Benim tavsiyem basindan sonuna kadar yurumeniz sonra da ara sokaklara dalmaniz. Via Condotti o civarin en luks dukkanlarinin bulundugu en sosyetik sokaklarindan birisi. Sokagin sonu da Piazza Spagna’ya cikiyor. Piazza Spagna’ya gelmeden once solunuzda Cafe Greco’yu goreceksiniz. Bu da Romanin en antik cafelerinden biri. Bana gore icini gorup cikmak yeterli, hicbirseyi aldiklari parayi karsilayacak harikuladelikte degil. Ama bir kahve molasi icin uygun olabilir yine de. http://www.anticocaffegreco.eu/index.php
Via Frattina, Via Condottinin iki yan paralelinde guzel dukkanlarin oldugu bir sokak. Bu sokak uzerinde de yine Castroni'nin ufak bir subesi bulunuyor. Sokagin ispanyol meydanina dogru solunda ise Lazio Bolgesinin Sarap Evi bulunuyor. Buranin yemekleri de cok guzel ancak cok onceden rezervasyon gerektiriyor. Roma’nin daha dogrusu Lazio bolgesinin bana gore saraplari cok matah degil italyanin diger bolgelerine gore ama burda basarili birkac sarap deneyebilirsiniz. Palatium Enoteca Regionale del Lazio, http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187791-d783323-Reviews-Palatium_Enoteca_Regionale_del_Lazio-Rome_Lazio.html
Haritanizdan bakarsiniz tabi bu bahsettigim ara yollardan birinde ask cesmesi de var:)
Bir de benim arkadaslarimla alisverise ciktigimda mola verdigim bir restoran bar var ispanyol meydanina cok yakin: Shaki Wine Bar: 29/a, Via Mario de Fiori, Rome. Salatalari cok basarili, disarda oturup sarabini icebiliyorsun. Fiyatlari konumu sebebiyle biraz tuzlu. Salatalarin yaklasik fiyatlari 15 euro civari.
Buraya kadar hep via del corso'ya Piazza Venezia’dan girdiginiz varsayimiyla yolun sag tarafinda bulabileceklerinizi anlattim.
Piazza del Popolo
Bu meydanda Roma icin onemli kiliselerden biri var. Chiesa di S. Maria del Popolo. Kilisenin onemliligi icindeki resimlerden geliyor. En onemlisi Caravaggio’nun tablosu. Mutlaka bir girip cikin.
Pantheon, Piazza Navona
Bunlar da via del corsonun solundaki ara sokaklara girip cikarak gidilen yerler. Artik bunlari guide’inizdan okur bulursunuz. Rehberlerde zaten yazan yerleri buraya yazmiyorum gerekmedikce.
Piazza Augusto Imperatore & Museo dell’Ara Pacis
Bu meydan’da via del corsonun sonuna dogru sol tarafta kalan guzel bir meydan. Bir cok restoran var, ama bence en keyiflisi www.gusto.it. Restoran bir komplex gibi, pizzaci kismi, sarap evi kismi, trattoria kismi , bir de mutfak malzemeleri ve kitap satan sirin mi sirin bir dukkani var.
Pizzaci tarafinin karsisinda Ara Pacis muzesi var. Icinde antik bir lahit var. Sakin para odeyip icine girmeyin camekandan yeteri kadari gozukuyor. Alt katinda guzel sergiler olabiliyor, eger ilginizi cekecek extra birsey olursa para odeyip girin yoksa dedigim gibi hersey camekandan gozukuyor.Ben Ara Guler'in Eski Istanbul sergisini burda izlemistim:)
Trastevere
Trastevere’yi unutmak olmaz. Burasi Roma’nin en canli, gece hayatinin hizi en yuksek yerlerinden biri. Aslinda bircok restoran var. Benim gittiklerim arasinda en karakteristik olani http://tavernademercanti.blogspot.com/ Taverna dei Mercanti. Pizza ve et agirlikli daha cok mutfagi ama ic design’I gercekten cok basarili.
Genel Bilgiler
Italyada genel olarak dikkat etmeniz gereken bazi seyler var:
  • Mesela, hicbir italyan sabah kahvaltisi haricinde capuccino icmez:) Benim gibi aksamustu icmeye kalkanlara da ters ters bakabilirler.
  • Yemek saatleri bellidir, o saatler disinda restoranlardan sizi mutfak kapali diyerek geri yollamalari mumkundur. Ogle yemekleri 12:30-14:oo arasi yenir bu saatler disinda servis yapmazlar, aksam yemekleri 20:00 ila 22:00 arasinda yenir, bu saatten once ve sonra girdiginiz yerlerde servis alamazsiniz. Kuzeyde ozellikle daha sikidir bu kurallar, Roma yine birazcik daha esnek olabiliyor bazen. Bunun disinda sandwich filan yemek isterseniz orda problem yok.
  • Cantalariniz, cuzdanlariniz.. Ozellikle kalabalik alanlarda, metrolarda.. Kuzeyde daha az karsilasilir.
  • Supermarketler cok turistik yerler haricinde pazarlari kapalidir. Yiyecek satan yerler de genelde kapanir. Misal ekmek isteseniz Pazar acik firin bulamazsiniz.
  • Cafelerde kahvenizi ictikten sonra keyif yapip dergi filan okumak pek alisagelmis birsey degildir. Kovulmaktan beter olabilirsiniz.
  • Ozellikle kuzey tarafinda bir restorana girerseniz mutlaka garsonun size yer gostermesini bekleyin, yoksa sizi saygisiz olarak nitelendirip beklemediginiz kabalikta davranabilirler.
  • Ozellikle kuzey tarafinda aksam yemeginden once alinan aperatifler cok onemlidir. Arkadaslar saat 19:00 civarinda barlarda bulusur, aperatif ickilerini icer ve sonrasinda yemek yemeye giderler. Bazen de happy hourlar gibi fix bir para odeyip hem ickisini icip hemde birseyler atistirip aksam yemegini oyle gecistirirler.
  • Aldiginiz otobus ve metro biletleri genel olarak 75dk gecerlidir. Hemen atmayin. Sehrine gore bu sure degisir ve biletin uzerinde belirtilir. Roma da bir bilet bir defa metro da sinirsiz olarak da otobus ve tramvaylarda 75dk gecerlidir ve fiyati 1 eurodur.Otobuslerde biletlerinizi sari makinalara yazdirmaniz gerekir.
  • Otoyollarda “Autogrill” adiyla dinlenme tesisleri bulunur. Buralarin yemekleri oldukca basarilidir, yol boyunca acikirsaniz pastasindan etine kadar gonul rahatligiyla yemek yiyebilirsiniz.

2 yorum:

IJJL dedi ki...

Merhaba,
Bu blogu internette Roma'da yasayan Türklerle ilgili birseyler ararken buldum. 2bucuk aydir Roma'da yasiyorum. Yaz ortalarina kadar burada kalacagim.
Eger sizin icin uygun olursa tanismak isterim.
Isil - sema.isil@yahoo.com
size msj atmak icin bir dugme bulamadim sitede nedense.

Asli A. dedi ki...

Blogunu listeme ekledim. Tanışma fırsatı buluruz inşallah.

Sevgiler,
Aslı