7 Temmuz 2010 Çarşamba

Luglio Suona Bene - Cavea Konserleri




Roma'nin hic sevmedigim en sicak, en turistik iki ayi temmuz ve agustos.
Haziran sonu ve Temmuz ayi icerisinde yapilan Luglio suona bene festivali acik hava da yapilan konserlerin en zengini oluyor her sene. Bu sene ki etkinliklerden en onemlileri bana gore, Norah Jones, Simply Red, Mark Knopfler ve Buena Vista Social Club.
Is programim sebebiyle sadece Buena Vista'ya bilet alabildim bu sene. Konser Cavea'da Auditorium'um orta yerine kurulan platformda gerceklesti. En son 2000'de Buena Vista'yi Istanbul'da Harbiye acik hava tiyatrosunda Compay Segundo daha yasarken izleme sansim olmustu. Muhtesem bir konser olmustu.
Gecen haftaki konser itiraf etmeliyim ki Omara Portuondo cikana kadar hayal kirikligiydi. Alisilan Compay Segundo, Ibrahim Ferrer performanslarindan sonra, tam artik Buena Vista bitmis derken, sahneye 80 yasinda oldugunu tahmin ettigim Omara Portuondo havai fisek gibi girdi ve birden sahne aydinlandi, o ana kadar sigarasini yuzumuze ufleyen, sakin sakin birasini icen, yuksek sesle sohbet eden, zaman zaman sen kahkahalar atan Roma ahalisi uyandi, ayaklandi ve hatta dans etmeye basladi e bir de bir zahmet sustu.
Italyanlarin konserleri, sinemayi sindiris tarzi beni her zaman sasirtmistir zaten. Konusmadan duramiyorlar, kendilerini engelleyemiyorlar.. Sinemalarda hasir husur posetlerden cips yiyorlar, ne mutlu ki hala kapali mekan konserlerinde ses cikartan yiyecekler satmiyorlar, icecege su disinda izin vermiyorlar. Bir de film bittikten sonra bizde ki gibi aninda kalkip salonu terketmiyorlar, son yazi perdeden silinene kadar yerlerinde oturuyorlar..
Acik hava konserlerini bir o kadar sevmeme ragmen insanlarin neden kendilerini bu konserlerde bu kadar rahat hissettiklerini hic analayamayacagim sanirim. Sanki konser izlemeye ve dinlemeye degil de, sohbet etmeye, biseyler icip yemeye, bol sigara icmeye ve arada da konsere bakmaya gelmis gibiler sanki..Iki hafta once Istanbul Acik Hava'da "Troya"yi yagmur altinda 2. defa izledim. Harika bir performans.. Yanimizda oturanlar gosterinin basindan sonuna kadar yagmura da aldanmadan durmaksizin cekirdek citlattilar. Ve bu ne yazikki ilk degil, ayni seyi jazz konserlerinde yapanlar var. Konsere ya da gosteriye bakmaya gelen vatandaslar.. Konseri dinlemek kavramina ne oldu? Bu kadar para verip konsere bakmaya ve cekirdek citletmeye gelen ey ahali... Dinlemeye gelenlere yazik degil mi? Sizin paraniza yazik degil mi?? Acik Hava'da cekirdek satilmasi da nerden cikti? Sanirim bir daha uzun bir sure acik hava konserlerine katilmayacagim.



Hiç yorum yok: