3 Eylül 2007 Pazartesi

Pazar gunu icin pisirdigim Cannelloni

10 kisilik bir davet icin malzemeler

750 gr az yagli kiyma
1 adet sebze bulyon
2 adet sogan
2 adet havuc
2 sap kereviz (koku degil sapi)
yarim kilo ispanak
1 kucuk domatesin puresi
2 su bardagi rendelenmis parmesan (5-6 kasik yaklasik)
1 su bardagi beyaz sarap
Oldukca buyuk ve derin bir tencere
1 Yumurta
Zeytinyag
Tuz

Besamel icin
1 litre sut
4 kasik un
bir cimdik cekilmis muskat
biraz tuz
50 gr tereyag
2 yemek kasigi findik yagi

Krep Hamuru icin
6 yumurta
4 bardak un
4 bardak sut
2 yemek kasigi findik yagi
Biraz tuz


Once sogani biraz zeytinyagi ile olduruyoruz. Daha hafif olsun diyenler su ile de sogani kavurabilir. Sonra kiymayi, cok ince rendelenmis havuc ve kerevizi tencereye atiyoruz. Sebzeler suyunu birakiyor ve suyunu cekene kadar orta ateste kavuruyorsunuz. Tenceredeki su cekildigi zaman 1 bardak beyaz sarabi icine bosaltiyorsunuz. Bu siviyi da cektikten sonra bir kenarda kaynattiginiz bulyonlu suyu (yaklasik 300 ml suya 1 bulyon) karisima ekliyorsunuz ve altini kisarak yaklasik 2.5 - 3 saat pismeye birakiyorsunuz. Bir ara agiz tadiniza gore tuz da eklemeyi unutmayin. Arada bir karistirmak lazim tabi. En son domates puresini ekliyorsunuz. Pisecek olan bu karisim aslinda klasik italyan kiyma sosu. (Ragu) Bolonez makarnanin sosu yani.

Sonra baska bir tencerede iyice yikanmis ispanaklari biraz tuzla hasliyorsunuz. Imkani olan buharda da yapabilir ama ispanaklar pisirmeden once cok yer kapladigindan benim tencereme sigmiyor dolayisiyla ben hasliyorum. Ispanaklar haslandiktan sonra suyunu iyice sikip bir kosede hazir bekletiyorum. Suyunu sikabilmek icin sogumasi gerekiyor.Yoksa elleriniz yanar.

Ic malzemeler hazir olurken krepleri yapmaya baslayabilirsiniz. Isterseniz 1 gun onceden krep ve ic malzemeleri hazirlayabilirsiniz. Sadece besameli gununde yapmak lazim, tekrar isitmak olmuyor. Krep malzemelerinin hepsini - tereyag haric - derin bir kapta el mikseri ile karistiyoruz. Oldukca sulu bir kivami olmali ki krepler ince olabilsin. Sonra tavayi kizdirip her bir krep icin bir findik tanesi buyuklugundeki tereyagi tavada erittikten sonra yaklasik bir keceden daha az bir miktar krep hamurunu tavaya bosaltiyoruz. yava kizgin olursa krepler yapismiyor. Isteyen tereyagsiz da yapabilir ama biz hem kiymayi cok yagsiz aldigimiz, hemde soganlari suda kavurdugumuz icin lezzet katsin istedik, bir de krepler daha kolay cevriliyor tabi:) Bu malzeme ile yaklasik 9-10 krep hazirliyorsunuz.

Evet simdi kiymamiz hazir, ispanaklar pisti, krepler de hazirsa cannellonileri sarmaya baslayabiliriz. Oncelikle kiyma malzemesinin icine ispanaklari ve yarim bardak parmesani karistiriyoruz, bir adette cigden yumurta kirip karistiryoruz. Kiyma ilik olsun ki rahat karissin. Ve her bir krebin icine (bizim tavamiz duz yemek tabagi genisligindeydi) 4 dolu kasik kadar ic malzemeden koyup durum seklinde sariyoruz.Krebiniz daha kucuk ise her bir canelloni durum kalinliginda olacak sekilde bol ic malzemesi ile sarin. Sardiginiz cannellonileri derin bir firin tepsisine yanyana dizeceksiniz en son uzerine besamel ve tekrar parmesan eklenecek.

Besamel sosu da unu terayag ve findik yagi ile kavurduktan sonra sutu ekleyerek yapacagiz. Neden findik yagi derseniz daha hafif oluyor ve yag tadi birakmiyor o yuzden tercih ediyorum. Sutu ekledikten sonra sos topak topak olacak, kendi kendinize eritmeye ugrasmayin, tencereyi atesten alip el mikserini icine daldirdiginizda sorun cozuluyor:) Topaklari yok ettikten sonra tekrar atese alip karistirmaya devam edebilirsiniz. Bu arada tuz ve muskati da ekliyoruz. Krema kavi alincaya kadar kaynamasi gerek. Sonra sosumuz hazir.

Sos sogumadan tepsilerin uzerine butun krepleri bol bol otecek kadar dokuyoruz. Bir kac kasik sos artabilir, normaldir:)

En son firina vermeden once parmesanla ustunu kaplayacagiz, pistikten sonra kabuk halini alip kizaracak...200 derece turbo firinda biz 35 dakikada pisirdik. Herkese afiyet olsun:)

7 yorum:

Zeyno$ dedi ki...

Hmmm enfes!

PS Aile bolognese oldugu icin lasagna, tortellini (brodo), tortelacci, cannelloni, ravioli, tagliatelle al ragu vs en cok yedigim ve o yuzden hic yapmadigim, yani tariflerini bilmedigim yemekler olur. Kis gelse de hepsini yesek :-)

bruxa dedi ki...

Ohhh bayilirim bende hepsine:) Valla ben yaz kis yerim hic farketmez:)

archisugar dedi ki...

mmmmm... harika gorunuyor. Ellerine saglik. Isvicre'ye donunce deneyecegim mutlaka!

bruxa dedi ki...

Bende kabak cikar cikmaz burda senin corbayi, zaten cok severim balkabakli yemekleri:)Agzimin suyu akti valla:)

Merve dedi ki...

Arkidişim,
Döktürmüşünüz valla, zaten Alberto'nun annesinin yaptığının (ne güzel bir dağ tatiliydi o!)tadı hala damağımda, üstüne bunu okuyunca tam oldu :)
ellerinize sağlık

Açalya dedi ki...

Malzemelerin ve tarifin uzunluguna bakilirsa zahmetli gibi, ama eminim zevkle yapildigi icin sipsak gibi olmustur.

bruxa dedi ki...

yok aslinda ben biraz fazla detay veriyorum sanirim, sebzeleri yikamak dogramak haricinde pek bi derdi yok, iyi tarafi da onceden hazirlanabiliyor olmasi. Yani yemek gunu kendini parcalamaya gerek yok:) Bir de tabi hazirlayip buzluga koyabiliyorsun, benim buzlugumda 4 kisilik bir tepsi var mesela:)
Arkadaslarin hoop geliyorum dediklerinde surprizle karsilasiyorlar:)