9 Eylül 2007 Pazar

La Notte Bianca

Cumartesi aksami ilk defa Roma'nin unlu Beyaz Gece'sine sahit olduk...
Ben etkilendim aslinda Roma'nin merkezinde sayisiz konser alani, sayisiz gosteri ayarlanmis. Her yer insan seli... Butun dukkanlar, restoranlar sabaha kadar acik..Bodrum'un barlar sokagindan beter:) Yerlisi, yabancisi.. Herkes cikmis sokaga, ellerinde program takipte..

Gece 22:00 den sonra butun tasima araclari ucretsizdi. Bizim hedefimiz Piazza Venezia'da yapilacak tango showuna yetismekti. Saat 20:30 gibi evden ciktik, metroyla Colosseo'ya vardik, ordan insan seliyle birlikte Piazza Venezia'ya dogru yuvarlandik. Gozlerim heryerde bizim seyyar koftecilerden, simitcilerden, misircilardan aradi durdu.. Ben de normal degilim tabi:) Dedim ah simdi Istanbul'da olsak..Sonra seyyar araclarda olmasa da bufelerin onunde hamburger koftesi pisirdiklerini, sokaklarda legenler icin bira ve su saatiklarini da gordum de rahatladim:)

21:00 de programladiklari Tango gosterisi 22:30da basladi. Orkestra sahaneydi. Danscilar orta karar, fakat ustunde konusulmasi gereken ve hepimizi agzi acik birakan esas olay, danscilarin g-string ile sahneye cikmalariydi. Hayatimda ilk defa bir tango gosterisinde boyle ucuz , basit ve anlamsiz kiyafetlerle karsilastim.
Tango gosterisinin rezaletinden sikilip birkac konser gezelim dedik, onlarda pek eglendiremedi bizi.. Konserlerin kalitesi de asagilarda geziyordu. En son kendimizi bir bara atip birseyler ictikten sonra bir de Eur'da yapilacak havai fisek gosterisine gidelim dedik. Oda 22.30daydi ama nasilsa gec baslar dedik, dogru tahmin etmisiz saat 12:30 da gosteri basladi. Biz yorgunluktan golun ustunden seyredemedik ama yaklasik 30 dakika surdu patlamalar..
Sonuc olarak organizasyon dolu ama icerik olarak bostu. Tabi ortam cok renkli ve hareketli oldugundan benim yinede hosuma gitti. Seneye bir daha giderim kesin:)

3 Eylül 2007 Pazartesi

Pazar gunu icin pisirdigim Cannelloni

10 kisilik bir davet icin malzemeler

750 gr az yagli kiyma
1 adet sebze bulyon
2 adet sogan
2 adet havuc
2 sap kereviz (koku degil sapi)
yarim kilo ispanak
1 kucuk domatesin puresi
2 su bardagi rendelenmis parmesan (5-6 kasik yaklasik)
1 su bardagi beyaz sarap
Oldukca buyuk ve derin bir tencere
1 Yumurta
Zeytinyag
Tuz

Besamel icin
1 litre sut
4 kasik un
bir cimdik cekilmis muskat
biraz tuz
50 gr tereyag
2 yemek kasigi findik yagi

Krep Hamuru icin
6 yumurta
4 bardak un
4 bardak sut
2 yemek kasigi findik yagi
Biraz tuz


Once sogani biraz zeytinyagi ile olduruyoruz. Daha hafif olsun diyenler su ile de sogani kavurabilir. Sonra kiymayi, cok ince rendelenmis havuc ve kerevizi tencereye atiyoruz. Sebzeler suyunu birakiyor ve suyunu cekene kadar orta ateste kavuruyorsunuz. Tenceredeki su cekildigi zaman 1 bardak beyaz sarabi icine bosaltiyorsunuz. Bu siviyi da cektikten sonra bir kenarda kaynattiginiz bulyonlu suyu (yaklasik 300 ml suya 1 bulyon) karisima ekliyorsunuz ve altini kisarak yaklasik 2.5 - 3 saat pismeye birakiyorsunuz. Bir ara agiz tadiniza gore tuz da eklemeyi unutmayin. Arada bir karistirmak lazim tabi. En son domates puresini ekliyorsunuz. Pisecek olan bu karisim aslinda klasik italyan kiyma sosu. (Ragu) Bolonez makarnanin sosu yani.

Sonra baska bir tencerede iyice yikanmis ispanaklari biraz tuzla hasliyorsunuz. Imkani olan buharda da yapabilir ama ispanaklar pisirmeden once cok yer kapladigindan benim tencereme sigmiyor dolayisiyla ben hasliyorum. Ispanaklar haslandiktan sonra suyunu iyice sikip bir kosede hazir bekletiyorum. Suyunu sikabilmek icin sogumasi gerekiyor.Yoksa elleriniz yanar.

Ic malzemeler hazir olurken krepleri yapmaya baslayabilirsiniz. Isterseniz 1 gun onceden krep ve ic malzemeleri hazirlayabilirsiniz. Sadece besameli gununde yapmak lazim, tekrar isitmak olmuyor. Krep malzemelerinin hepsini - tereyag haric - derin bir kapta el mikseri ile karistiyoruz. Oldukca sulu bir kivami olmali ki krepler ince olabilsin. Sonra tavayi kizdirip her bir krep icin bir findik tanesi buyuklugundeki tereyagi tavada erittikten sonra yaklasik bir keceden daha az bir miktar krep hamurunu tavaya bosaltiyoruz. yava kizgin olursa krepler yapismiyor. Isteyen tereyagsiz da yapabilir ama biz hem kiymayi cok yagsiz aldigimiz, hemde soganlari suda kavurdugumuz icin lezzet katsin istedik, bir de krepler daha kolay cevriliyor tabi:) Bu malzeme ile yaklasik 9-10 krep hazirliyorsunuz.

Evet simdi kiymamiz hazir, ispanaklar pisti, krepler de hazirsa cannellonileri sarmaya baslayabiliriz. Oncelikle kiyma malzemesinin icine ispanaklari ve yarim bardak parmesani karistiriyoruz, bir adette cigden yumurta kirip karistiryoruz. Kiyma ilik olsun ki rahat karissin. Ve her bir krebin icine (bizim tavamiz duz yemek tabagi genisligindeydi) 4 dolu kasik kadar ic malzemeden koyup durum seklinde sariyoruz.Krebiniz daha kucuk ise her bir canelloni durum kalinliginda olacak sekilde bol ic malzemesi ile sarin. Sardiginiz cannellonileri derin bir firin tepsisine yanyana dizeceksiniz en son uzerine besamel ve tekrar parmesan eklenecek.

Besamel sosu da unu terayag ve findik yagi ile kavurduktan sonra sutu ekleyerek yapacagiz. Neden findik yagi derseniz daha hafif oluyor ve yag tadi birakmiyor o yuzden tercih ediyorum. Sutu ekledikten sonra sos topak topak olacak, kendi kendinize eritmeye ugrasmayin, tencereyi atesten alip el mikserini icine daldirdiginizda sorun cozuluyor:) Topaklari yok ettikten sonra tekrar atese alip karistirmaya devam edebilirsiniz. Bu arada tuz ve muskati da ekliyoruz. Krema kavi alincaya kadar kaynamasi gerek. Sonra sosumuz hazir.

Sos sogumadan tepsilerin uzerine butun krepleri bol bol otecek kadar dokuyoruz. Bir kac kasik sos artabilir, normaldir:)

En son firina vermeden once parmesanla ustunu kaplayacagiz, pistikten sonra kabuk halini alip kizaracak...200 derece turbo firinda biz 35 dakikada pisirdik. Herkese afiyet olsun:)